Jövőkép: Mák-Mák-Mák!

Szeretettel köszöntelek a Életmódváltók közössége közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 168 fő
  • Képek - 7 db
  • Videók - 62 db
  • Blogbejegyzések - 157 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 6 db

Üdvözlettel,

Életmódváltók közössége vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Életmódváltók közössége közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 168 fő
  • Képek - 7 db
  • Videók - 62 db
  • Blogbejegyzések - 157 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 6 db

Üdvözlettel,

Életmódváltók közössége vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Életmódváltók közössége közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 168 fő
  • Képek - 7 db
  • Videók - 62 db
  • Blogbejegyzések - 157 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 6 db

Üdvözlettel,

Életmódváltók közössége vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Életmódváltók közössége közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 168 fő
  • Képek - 7 db
  • Videók - 62 db
  • Blogbejegyzések - 157 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 6 db

Üdvözlettel,

Életmódváltók közössége vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő.

 

Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása. A további tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a "felelős" a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért. A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést  apott, míg a másik napi 1-1 = mokkáskanálnyi mákolajat szedett. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal "kezelt"  csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16  hónapos kezelést követően.

cid:2.2430094134@web65308.mail.ac2.yahoo.com

Tanácsom tehát: hetente 3-szor fogyasszon  mákos ételeket, vagy rendszeresen alkalmazza a gyógynövény szaküzletekben  is kapható mák-olajat. Vigyázat! Levegővel érintkezve gyorsan avasodik, ezért mihamarabb zárja vissza a kupakot, és tegye hűtőbe! A  csontritkulás megelőzésére vagy az állapot  javítására ugyancsak kedvező hatású a gyógynövényboltokban kapható medvehagyma alkoholos kivonatának  tartós szedése. (Bálint János)



És egy másik ugyanerről a  témáról:  Schirilla Györgyöt és Oláh Andort hosszú évekkel ezelőtt egy  régész  ismerősük elhívta egy XIX. század eleji csallóközi temető feltárására, mivel a kétszáz éves csontvázak egyike sem volt csont-ritkulásos (nem  voltak meggörbült hátú anyókák, stb.!). A két természetgyógyászra várt a  feladat, hogy kiderítsék, mi lehetett az oka. Ők a választ az akkori  emberek életmódjában találták meg. Nem édesítettek semmit  cukorral, csak mézzel, nem ettek annyi vöröshúst mit mi, mangalicát  tartottak, ami  jóval egészségesebb. És, ez volt a legfőbb: rengeteg mákot  ettek.


Schirilla György 
58-féle mákos étel receptjét gyűjtötte össze. Az volt  a szokás, hogy a vendéget mákos kaláccsal, bejglivel kínálták, a mákos süteménynek ki kellett tartania ünneptől ünepig.Márpedig a mák nagyon egészséges. Fantasztikusan nagy mennyiségben tartalmazza azokat az  anyagokat, amelyek az egészséges táplálkozáshoz és a csont megtartásához  szükségesek: ilyen a kalcium, a vas (a nagy vastartalomtól fekete), de  tartalmaz folsavat (!) is, ami megkönnyíti ezek felszívódását.
 
Schirilla György természetgyógyászként egy maga által kreált mákreceptet ajánlott csontritkulásra, ami egyszerűen elkészíthető, és még finom is:


25 dkg mákot le kell darálni, kevés vizet kell hozzáadni, és annyi mézzel édesíteni, amennyitől kellemesen édes lesz.  Ezt össze kell forralni, de éppen csak az első "puttyanásig", mert különben a mák megkeseredik.  Az elkészített mákot, ami tulajdonképpen olyan, mint a bejgli töltelék, be kell tenni egy befőttesüvegbe, és hűtőben tartani.


Lényeg, hogy minden nap kell belőle enni legalább egy evőkanállal. Legjobb reggelire enni. Többet lehet, kevesebbet nem. Ha elfogyott, akkor újat készítünk. Az epebetegek keverhetnek hozzá reszelt almát, a cukorbetegek pedig használhatnak cukorpótlót és kicsit több  vizet. Fontos, hogy ne cukorral édesítsék, mert a cukor kivonja a csontból a kalciumot. Jót tesz, ha utána például iszunk hozzá egy kis citromos vizet, mert a C-vitamin megkönnyíti a mákban levő anyagok felszívódását, beépülését.  Mivel ez nem gyógyszer, csak egészséges táplálék, a hatását nem máról holnapra, hanem hosszabb távon fejti ki.


Egyébként is arra is oda kell figyelni, hogy a mindennapi táplálkozásában 
cukor helyett mézet használjunk, húsból is kevesebbet, és akkor is inkább baromfit vagy mangalicát együnk. Nem tesznek jót a szénsavas üdítőitalok sem, mert a bennük levő foszforsav kivonja a csontból a kalciumot.

 



MÁK 
MÁKOSGUBA, VANÍLIAPUDINGGAL.
MÁKOSGUBA, VANÍLIAPUDINGGAL. ÉTEL, ÉTELEK
.                                 cukor  kifli  mák   mazsola  tej  vaníliás pudingpor 
Hozzávalók:
4-6 db kifli,
1 csomag
vanília puding,
7 dl tej,
1/2 csomag mazsola,
1 evőkanál cukor,
5 dkg mák

Elkészítése:
Elkészítjük a
vaníliapudingot a tasakon található leírás alapján, azzal a módosítással, hogy 7 dl tejet használunk hozzá és még egy evőkanál cukorral édesítjük. A kifliket karikára vágjuk, és lapos tálakra simítjuk egy rétegben. Ráöntjük a pudingot és jól összerázzuk (nem keverjük!) vele. A mákot megdaráljuk és rászórjuk. Ezzel is megrázogatjuk egy kicsit. Mazsolával díszítjük, és hidegen fogyasztjuk.


Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu